Salam Kasih Dariku ;

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Terima Kasih byk2... Thanx a lot... Arigato... Gambsahabnida... sbb sudi singgah & belek2 dapurku ini. TERIMA KASIH & SELAMAT MENCUBE kepada yang sudi ingin mencube resepi2 yang ada di sini. Saya budak baru belajar. Hehehe... Mula ghairah & bersemangat dgn ape jua masakan sejak bergelar isteri & jadi surirumah. Sejak itu, setiap hari dok belek majalah2 resepi, internet & ape jua sumber utk mencari sesuatu yg menarik untuk dimasak & dijamu buat suami tercinta. Setiap hari jua cuba untuk belajar sesuatu yg baru. Tapi skang, berusaha untuk cube masak best2 sebab dah sibuk dgn kerja... Moga kalian dapat memberikan semangat & sokongan serta pandangan yg berguna buatku... Silalah FOLLOW, COMMENT & VOTE blog saya ini. Terima kasih daun kari... Lain kali dtg la cni lagi... hehe (~_^) Sebarang pandangan, bolehlah email saya di yayang.nasir@gmail.com atau pun YM : yayang2332. terima kasih.



Anda suke blog ini?

Roti Saj, Kari Ayam Kerisik

Wednesday, April 6, 2011
Assalamualaikum... lame dah x update masakan2 ek? Bukan ape... bile time malas tu dtg, xrajin la plak nak on my lappy ni... So, makanan tu sume dah abih... tinggal gambo je... hehe

Aritu, teringin la plak nak wat roti. Saje nak try Roti Saj ni. Rase dia macam roti jugak. Kire cam roti arab la. Cume, ade masalah la plak... bile dah sejuk, dia agak keliatan & kekerasan sket. Mungkin sbb aku terlebih uli kut. Yela... uli gune tangan je... Tak bley nak agak... Tunggu nnti aku dah ade breadmaker, rajin la aku wat roti sendiri.... huhuhuu... Takpelah, yg penting, kenyang gak aku makan roti tu...

Oklah, kite tgk ape bhn2 Roti Saj ngan Kuah Kari Ayam Kerisik yg aku wat last week...

(1) Roti Saj

Bahan2 :

  • 1 sb yis
  • 1 sb gula
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak

Cara2 :

  • Campurkan yis, gula, air suam dan garam. Sebatikan lalu masukkan tepung & diuli. Selesai uli, ketepikan 1 jam dan tutup kejap dengan plastik. Uli lagi & ketul2kan kepada beberapa bhgian. Bulat2kan & salut dgn minyak. Pastu terus amik seketul, xyah tunggu doh naik, terus tekan2 dalam pinggan & terus goreng atas kuali leper. Terbalik2kan utk pastikan kedua2 belah masak... Sedia dihidang...

(2) Kari Ayam Kerisik

Bahan2 :

  • Ayam sblh
  • 3 biji kentang (kupas, belah 4 & rendam)
  • 2 biji tomato belah 3 stp biji (aku xletak sbb xdek)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 liter santan cair
  • 250ml pati santan
  • 1/2 sb gula melaka @ gula biasa
  • 3 sb serbuk kari
  • 1 1/2 sb kerisek
  • garam secukupnya
  • 2 sb cili kisar (pedas ikut suka)

Bahan tumis :

  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 btg kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga (xletak sbb xde)

Bahan kisar halus :

  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 1/2 inci halia

Cara2 :

  • Rempah kari bancuh bersama2 bhn kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga naik bau, kemudian masukkan bahan2 kisar halus & rempah kari yg dibancuh tadi. Masak hingga terbit minyak. Masukkan ayam, kentang, pati santan, gaul rata & tutup periuk supaya ayam & kentang empuk. Kemudian, apabila sudah mendidih, masukkan asam gelugor, kerisik, gula & garam secukupnya. Kacau rata. Tuang santan cair & kacau rata. Rasa & tmbh garam jika perlu. Tunggu hingga mendidih & pastikan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato & masak sekejap & boleh dihidang terus.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...