Salam Kasih Dariku ;

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Terima Kasih byk2... Thanx a lot... Arigato... Gambsahabnida... sbb sudi singgah & belek2 dapurku ini. TERIMA KASIH & SELAMAT MENCUBE kepada yang sudi ingin mencube resepi2 yang ada di sini. Saya budak baru belajar. Hehehe... Mula ghairah & bersemangat dgn ape jua masakan sejak bergelar isteri & jadi surirumah. Sejak itu, setiap hari dok belek majalah2 resepi, internet & ape jua sumber utk mencari sesuatu yg menarik untuk dimasak & dijamu buat suami tercinta. Setiap hari jua cuba untuk belajar sesuatu yg baru. Tapi skang, berusaha untuk cube masak best2 sebab dah sibuk dgn kerja... Moga kalian dapat memberikan semangat & sokongan serta pandangan yg berguna buatku... Silalah FOLLOW, COMMENT & VOTE blog saya ini. Terima kasih daun kari... Lain kali dtg la cni lagi... hehe (~_^) Sebarang pandangan, bolehlah email saya di yayang.nasir@gmail.com atau pun YM : yayang2332. terima kasih.



Anda suke blog ini?

Spiced Chicken Stew

Thursday, April 21, 2011

Assalamualaikum semua... Harini dok pk2 jugak nak masak ape. Belek2 buku Mmmm Chicken, terus dapat idea. Yela, memandangkan stok ayam ada dalam fridge. Kire orait la tu. Cume, dari resepi asal, banyak yang aku ubah ikut citarasa aku & jugak bahan2 yang ade dalam simpanan. Lagipun, kalau tengok kat dalam resepi omputih tu, kena letak wine. Uiksssss bhye sehhhh... Maunye kang aku ngan hubby biol2 lepas makan stew tu. Yela... Most of the reason jugak, we're muslims & haram la menggunakan bahan yang boleh memabukkan. Betul x semua??? hehe cam ustazah lak... Teringat kat bonda & adindaku... (~_~)

Okla... ape2 pun, bahan2 kat bawah tetap boleh digunakan & still sedap. Tak caye, cubelah... hehe.... Ok, xyah citer banyak, jom tengok ape bahan2nye...

Spiced Chicken Stew

Bahan2 :

GORENG AYAM

  • Beberapa ketul ayam (potong kecik)
  • 2 tbsp paprika
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp butter

STEW

  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • 1 inc halia (ketuk)
  • 1 biji yellow pepper (potong dadu) - xletak sbb xdek dlm stok
  • 2 biji tomato (potong dadu) - xletak jugak
  • 1 kiub stok ayam
  • 1 tbsp sos tomato
  • 1 tbsp sos blackpepper
  • 1 tbsp sos cili
  • 1 tbsp serbuk paprika
  • 1 tsp serbuk blackpepper
  • 1/2 tsp tabasco
  • 1 tbsp parsley yg dipotong halus
  • 1/3 cup sweetcorn - xletak
  • 1 batang lobak merah kecik (potong panjang)
  • 1 tbsp tepung jagung (dibancuh dgn 2 tbsp air)
  • garam (jika perlu. tp, aku masak xletak garam sbb dah cukup masin.)
  • Air secukupnya

Cara2 :

  • Panaskan minyak bersama butter di dalam periuk atau kuali besar. Goreng ayam sehingga kekuning2an & angkat. Dalam minyak gorengan tadi, masukkan bawang besar, putih & halia. Tumis hingga naik bau. Masukkan lobak merah. Tumis lagi lebihkurang seminit. Masukkan bahan2 lain 2 tumis sehingga pekat. Masukkan ayam & masukkan air secukupnya. Jangan banyak sangat. Kemudian, rasa dahulu. Jika perlu, masukkan sedikit garam. Tapi, aku tak letak garam sebab dah cukup rasa. Bila sudah pekat, boleh dihidang panas2. Makan dengan roti putih atau wholemeal bread pun sedap... mengenyangkan. Selamat Mencuba!
p/s : gambo2 yang aku amek sume xmenarik la. Yela, gune henpon je. layannn....

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...