Salam Kasih Dariku ;

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Terima Kasih byk2... Thanx a lot... Arigato... Gambsahabnida... sbb sudi singgah & belek2 dapurku ini. TERIMA KASIH & SELAMAT MENCUBE kepada yang sudi ingin mencube resepi2 yang ada di sini. Saya budak baru belajar. Hehehe... Mula ghairah & bersemangat dgn ape jua masakan sejak bergelar isteri & jadi surirumah. Sejak itu, setiap hari dok belek majalah2 resepi, internet & ape jua sumber utk mencari sesuatu yg menarik untuk dimasak & dijamu buat suami tercinta. Setiap hari jua cuba untuk belajar sesuatu yg baru. Tapi skang, berusaha untuk cube masak best2 sebab dah sibuk dgn kerja... Moga kalian dapat memberikan semangat & sokongan serta pandangan yg berguna buatku... Silalah FOLLOW, COMMENT & VOTE blog saya ini. Terima kasih daun kari... Lain kali dtg la cni lagi... hehe (~_^) Sebarang pandangan, bolehlah email saya di yayang.nasir@gmail.com atau pun YM : yayang2332. terima kasih.



Anda suke blog ini?

Pengat Pisang Sweet Corn

Tuesday, May 24, 2011
Assalamualaikum... Dah beberapa hari tak update resepi2 ek? Bukan x masak... Weekend haritu family dari Salak Tinggi, Sepang turun JB. Mak, Abah, Adik Ana & Adik Ijul. Sebab nak hantar adik ijul masuk Kolej Matrikulasi Teknikal Johor kat Pontian. Alhamdulillah... ada adik yang dekat2 ngan JB. So, kalau2 dia xnak balik Salak, boleh duduk rumah aku kat JB. Hubby pun setuju.

So, masa mak abah datang, mak abah ada bawak Pisang Awak beberapa sisir. Banyak jugak. Apa lagi... Semalam, aku teringin nak makan pengat, aku buatlah Pengat Pisang satu sisir. Dapatlah 2 bekas untuk aku bagi jiran tetangge. Sedap jugak buat Pengat Pisang guna pisang awak sbb x berapa manis sangat. Manis2 buah la...

Ok, tak yah nak cot-cet panjang2, jom kita tengok resepi kat bawah...

Pengat Pisang

Bahan2 :

  • 7 biji @ 1 sisir pisang awak (potong serong, potong 2)
  • 2 sb sagu
  • 1 kotak santan @ 200ml
  • 1 tin Sweet Corn (Jagung Manis)
  • Gula Kabung secukupnya
  • Gula Pasir secukupnya
  • 1 sk esen vanila
  • Air secukupnya
  • Beberapa helai daun pandan (disimpul)
  • 3 sb tepung gandum (bancuh dengan sedikit air & sedikit madu)

Cara2 :

  • Masak sagu bersama air sehingga kejernihan @ mendidih. Gunakan api yang sederhana. Masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit (seperti buat jemput2, tp sikit2 je) ke dalam air yang mendidih. Dalam beberapa minit, kacau & pastikan tepung tidak melekat antara satu sama lain. Masukkan pisang, gula kabung, gula pasir, esen vanila & daun pandan. Kacau rata. Mendidih, masukkan santan & kacau. Rasa & tmbh gula jika perlu. Sedia untuk dihidang. Sedap di makan panas ataupun sejuk.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...