Assalamualaikum... Dah beberapa hari tak update resepi2 ek? Bukan x masak... Weekend haritu family dari Salak Tinggi, Sepang turun JB. Mak, Abah, Adik Ana & Adik Ijul. Sebab nak hantar adik ijul masuk Kolej Matrikulasi Teknikal Johor kat Pontian. Alhamdulillah... ada adik yang dekat2 ngan JB. So, kalau2 dia xnak balik Salak, boleh duduk rumah aku kat JB. Hubby pun setuju.
So, masa mak abah datang, mak abah ada bawak Pisang Awak beberapa sisir. Banyak jugak. Apa lagi... Semalam, aku teringin nak makan pengat, aku buatlah Pengat Pisang satu sisir. Dapatlah 2 bekas untuk aku bagi jiran tetangge. Sedap jugak buat Pengat Pisang guna pisang awak sbb x berapa manis sangat. Manis2 buah la...
Ok, tak yah nak cot-cet panjang2, jom kita tengok resepi kat bawah...
Pengat Pisang
Bahan2 :
- 7 biji @ 1 sisir pisang awak (potong serong, potong 2)
- 2 sb sagu
- 1 kotak santan @ 200ml
- 1 tin Sweet Corn (Jagung Manis)
- Gula Kabung secukupnya
- Gula Pasir secukupnya
- 1 sk esen vanila
- Air secukupnya
- Beberapa helai daun pandan (disimpul)
- 3 sb tepung gandum (bancuh dengan sedikit air & sedikit madu)
Cara2 :
-
Masak sagu bersama air sehingga kejernihan @ mendidih. Gunakan api yang sederhana. Masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit (seperti buat jemput2, tp sikit2 je) ke dalam air yang mendidih. Dalam beberapa minit, kacau & pastikan tepung tidak melekat antara satu sama lain. Masukkan pisang, gula kabung, gula pasir, esen vanila & daun pandan. Kacau rata. Mendidih, masukkan santan & kacau. Rasa & tmbh gula jika perlu. Sedia untuk dihidang. Sedap di makan panas ataupun sejuk.
0 comments:
Post a Comment