Alhamdulillah... inilah antara resepi2 yang tertangguh. 1 hari sekali 2, 3 entry aku buat. Tak pelah, yg penting, ada masa, aku kongsi jugak. Walaupun resepi tu se-simple 1 2 3. ecehhh... Oklah, jom tengok ikan ape pulak kali ni? ehehhehe....
(1) Ikan Kembung Asam Pedas
Bahan2 :
- 2 ekor ikan kembung (belah 2)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 4 sb cili kisar
- 1/2 inci halia (ketuk) *
- 2 sb pes bawang @ 5 biji bawang merah & 2 ulas bawang putih (tumbuk halus) *
- 1/2 inci belacan (tumbuk halus) *
- 1/2 inci kunyit hidup (tumbuk halus) *
- 1 sk serbuk lada hitam *
- segenggam daun kesum
- Garam & Gula secukup rasa
- Air secukupnya
Cara2 :
-
Ikan dicuci bersih & toskan. Panaskan minyak, tumis bahan bertanda (*) sehingga naik bau. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak. Masukkan ikan & air secukupnya. Masukkan garam & gula secukup rasa. Tutup periuk & tunggu sehingga ikan masak @ kuah mendidih. Masukkan air asam jawa & daun kesum. Rasa kuah & tambah perasa jika perlu. Tunggu mendidih, matikan api & sedia dihidang bersama nasi panas.
P/s : kalau buat resepi style Cik Mat letak nenas, sedap kut... Tp, aku kene pantang nenas. So, x berani nak letak. Cubalah resepi Cik Mat di sini. (*_^)
(2) French Toast
Resepi asal dari Joy Of Baking.Com.
Bahan2 :
- 6 keping roti putih dipotong 4
- 1 biji telur
- 1/2 cawan susu segar
- 1 1/2 sb gula
- sedikit esen vanilla (cadangan shj)
- Sedikit serbuk kulit kayu manis (cadangan shj)
- Sedikit butter/marjerin
Cara2 :
-
Pukul telur bersama bahan2 lain. Panaskan frying pan dengan sedikit butter/marjerin. Celup roti di dalam bancuhan telur tadi. Goreng roti di atas frying pan & terbalik2kan ke dua2 belah roti tersebut & goreng sehingga keperang2an & ulang langkah yang sama sehingga bancuhan telur & roti habis. Sedia di hidang. Sedap di makan begitu sahaja @ bersama2 madu & butter. Sesuai untuk hidangan pagi @ petang.
0 comments:
Post a Comment