Salam Kasih Dariku ;

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Terima Kasih byk2... Thanx a lot... Arigato... Gambsahabnida... sbb sudi singgah & belek2 dapurku ini. TERIMA KASIH & SELAMAT MENCUBE kepada yang sudi ingin mencube resepi2 yang ada di sini. Saya budak baru belajar. Hehehe... Mula ghairah & bersemangat dgn ape jua masakan sejak bergelar isteri & jadi surirumah. Sejak itu, setiap hari dok belek majalah2 resepi, internet & ape jua sumber utk mencari sesuatu yg menarik untuk dimasak & dijamu buat suami tercinta. Setiap hari jua cuba untuk belajar sesuatu yg baru. Tapi skang, berusaha untuk cube masak best2 sebab dah sibuk dgn kerja... Moga kalian dapat memberikan semangat & sokongan serta pandangan yg berguna buatku... Silalah FOLLOW, COMMENT & VOTE blog saya ini. Terima kasih daun kari... Lain kali dtg la cni lagi... hehe (~_^) Sebarang pandangan, bolehlah email saya di yayang.nasir@gmail.com atau pun YM : yayang2332. terima kasih.



Anda suke blog ini?

Ikan Cencaru Sumbat Bakar, Sambal Belacan, Sayur Kobis bersama Brokoli Ala2 Bening (lauk orang jawa)

Saturday, May 14, 2011
Alhamdulillah.... resepi seterusnya utk operasi gugur ikan jugak! ehehhe... Ni pun kes nak habiskan stok ikan. So, korang akan nampak la berderet2 resepi ikan.. ecehhh... ehehhe.. Jom layan terus resepi...

(1) Ikan Cencaru Sumbat Bakar bersama Sambal Belacan

Bahan2 Ikan Sumbat Bakar :

  • 1 ekor ikan cencaru
  • 1 sb cili kisar, 1 batang serai, 1 sb pes bawang & sedikit garam (kisar bersama)

Bahan2 Sambal Belacan :

  • 2 batang cili merah
  • 5 biji cili api
  • 1 inci belacan (bakar)
  • 1 sb air asam jawa
  • 1 biji limau kasturi
  • Garam & Gula secukupnya

Cara2 :

  • Ikan Sumbat Bakar - Belah ikan cencaru bahagian atas kedua2 belah. Sumbatkan bahan kisar. Bakar ikan @ goreng ikan sehingga masak kedua2 belah. Ketepikan.
  • Sambal Belacan - Goreng cili merah, cili api dengan sedikit minyak. Kemudian, tumbuk @ kisar bersama belacan yang telah dibakar, air asam jawa & perahan air limau kasturi. Masukkan garam & gula secukupnya. Sedia dihidang. Sedap juga dimakan sebagai pencicah ikan bakar.

(2) Sayur Kobis bersama Brokoli Ala2 Bening

ehehe... ni lauk orang sakit @ lauk jawa la. Simple sangat lauk ni. Tp, menyelerakan & menyegarkan bile dihirup kuahnya ketika panas2.

Bahan2 :

  • 3 ulas kobis (potong separuh. biar lebar2 sikit...)
  • 1/2 cawan brokoli
  • 1 biji kentang (potong wedges)
  • 2 sb pes bawang @ 4 biji bawang merah & 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 sk serbuk bawang putih (sebagai perasa)
  • Garam & Air secukupnya

Cara2 :

  • Panaskan sedikit minyak & tumis pes bawang sehingga naik bau. Masukkan kentang, serbuk lada putih, garam & air secukupnya. Rebus sehingga kentang empuk. Kemudian, masukkan sayur2an & masak sehingga sayur2an masak. Jgn masak lama sangat. Mendidih, tutup api & sedia dihidang. Senang kan?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...