Alhamdulillah.... resepi seterusnya utk operasi gugur ikan jugak! ehehhe... Ni pun kes nak habiskan stok ikan. So, korang akan nampak la berderet2 resepi ikan.. ecehhh... ehehhe.. Jom layan terus resepi...
(1) Ikan Cencaru Sumbat Bakar bersama Sambal Belacan
Bahan2 Ikan Sumbat Bakar :
- 1 ekor ikan cencaru
- 1 sb cili kisar, 1 batang serai, 1 sb pes bawang & sedikit garam (kisar bersama)
Bahan2 Sambal Belacan :
- 2 batang cili merah
- 5 biji cili api
- 1 inci belacan (bakar)
- 1 sb air asam jawa
- 1 biji limau kasturi
- Garam & Gula secukupnya
Cara2 :
-
Ikan Sumbat Bakar - Belah ikan cencaru bahagian atas kedua2 belah. Sumbatkan bahan kisar. Bakar ikan @ goreng ikan sehingga masak kedua2 belah. Ketepikan.
-
Sambal Belacan - Goreng cili merah, cili api dengan sedikit minyak. Kemudian, tumbuk @ kisar bersama belacan yang telah dibakar, air asam jawa & perahan air limau kasturi. Masukkan garam & gula secukupnya. Sedia dihidang. Sedap juga dimakan sebagai pencicah ikan bakar.
(2) Sayur Kobis bersama Brokoli Ala2 Bening
ehehe... ni lauk orang sakit @ lauk jawa la. Simple sangat lauk ni. Tp, menyelerakan & menyegarkan bile dihirup kuahnya ketika panas2.
Bahan2 :
- 3 ulas kobis (potong separuh. biar lebar2 sikit...)
- 1/2 cawan brokoli
- 1 biji kentang (potong wedges)
- 2 sb pes bawang @ 4 biji bawang merah & 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 sk serbuk bawang putih (sebagai perasa)
- Garam & Air secukupnya
Cara2 :
-
Panaskan sedikit minyak & tumis pes bawang sehingga naik bau. Masukkan kentang, serbuk lada putih, garam & air secukupnya. Rebus sehingga kentang empuk. Kemudian, masukkan sayur2an & masak sehingga sayur2an masak. Jgn masak lama sangat. Mendidih, tutup api & sedia dihidang. Senang kan?
0 comments:
Post a Comment