Hurmm... ni lauk semalam sebenarnya. Salah satu operasi gugur ikan! haha... Nasib la... Kaye tul asik makan ikan je... Ni last la ikan yang ade dalam stok. Next week beli lain sbb nak beli lauk lebih sket memandangkan Bonda & Ayahandaku serta adik2 nak turun JB. Yeay yeay!! Rindu derang! Itupun sbb nak anta adik bongsuku pergi Matrik Teknikal kat Pontian.
Ok2.. lauk kicap lada hitam ni lauk sempoi je sebenarnye. Main campak2. Ni pun, time nak type resepi, dok cube ingat2 balik ape yang aku campak dalam koli smlm. Rase? sedap je... kalau x sedap, hubby xmakan licin.. Nasi 1 pot yang selalu x abis pun, abis... ehehhee
Jom2 tgk resepi campak2 aku... ekekkeke....
Ikan Kembung Masak Kicap Lada Hitam
Bahan2 :
- 1 ekor ikan kembung (kes makan berdua je! hehe) - goreng garing dengan sedikit serbuk kunyit & garam
- 1 sb pes bawang @ 2 biji bawang merah & 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 sb cili kisar
- 1 sk serbuk lada hitam
- 1 inci halia
- bahan rempah : 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga
- Kicap secukupnya (lupe plak nak agak2 berapa byk guna. Tp, bg aku, asalkan dah pekat, rasa ok, ok la tu... Apa2 pun, ikut selera sendiri)
- Air secukupnya
- Minyak utk menumis
- Sedikit perasa (jika perlu)
Cara2 :
-
Panaskan minyak. Tumis pes bawang, halia, cili kisar & bahan rempah sehingga naik bau. Masukkan kicap & serbuk lada hitam. Kacau sebati. Masukkan sedikit air. Masukkan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu. Kacau sebati & pastikan kicap mencukupi. Tidak perlu masukkan garam. Cukup sekadar masukkan sedikit perasa, jika perlu. Setelah mendidih & kuah seakan pekat, matikan api & boleh dihidang. Sesuai untuk makan tengahari @ malam.
p/s : semalam ada jugak masak sayur kobis goreng bersama udang. tp lupa nak amek gmbo lak. haa... tu kes lapo.. eheh
0 comments:
Post a Comment