Pagi ni, aku panaskan jemput-jemput ayam malam tadi nye kat dalam oven tuk breakfast. Ingatkan semalam xnak masak atas sbb2 tertentu. Tp, memandangkan hubby suke makan kat rumah, x pelah... Asalnye masak jemput2 je. Pastu, bile terpk nak masak lauk pulak, jemput2 tu xterusik dek penangan ayam merah pedas ku... Perghh pedas gak chilli paste yang aku buat smlm. Ingatkan, cili kering yang kerinting yang pedas. Hurmm, so next time jgn buh banyak sangat. Perut aku sensitif sket makan pedas2 sangat. Dia scan abis kang...
Okla, jom tengok resepi2 kat bawah. Oh ye, jemput-jemput ayam tu sedap tau... Aku pun xsangke sesedap ni... Makan ngan cili sos & mayonis... Sedappp...
(1) Jemput-jemput Ayam
Bahan2 :
- 1 mangkuk kecik Ayam tanpa tulang - potong kecik2 (tak perlu digoreng dahulu)
- 1 sb pes bawang (aku rase, yang menyedapkannya adalah pes bawang. selalu buat pakai bawang biasa, xdeklah kaw2 camni... ayam tu rasa cam ala2 grill. terasa bahan2 tu meresap kat ayam)
- 5 sb tepung gandum
- Garam & 'secukup rasa' secukupnya
- Sedikit air panas yang mendidih (utk lembutkan jemput2)
- Sedikit air biasa
- Minyak untuk menggoreng (tidak perlu banyak sangat. Cukup sekadar meliputi separuh jemput2)
Cara2 :
-
Masukkan tepung gandum, pes bawang, garam & perasa ke dalam mangkuk yang sederhana besar. Masukkan sedikit air panas yang mendidih, kacau sebati. Air panas tu tak perlu banyak sangat. Cukuplah sekadar boleh gaulkan kesemua tepung. Masukkan ayam yang telah dipotong kecik ke dalam mangkuk tepung. Masukkan sedikit air biasa. Pastikan ianya tidak cair. Gaul sebati. Panaskan minyak ke dalam kuali. Jemputkan @ sudukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung & ayam tersebut ke dalam kuali. Goreng & terbalik2kan kedua2 belah jemput2 tersebut & pastikan ianya masak keperang2an kedua2 belah. Ulang sehingga bancuhan tepung habis. Sedia dihidang & sedap dimakan bersama sos cili & mayonis. Selamat Mencube!
(2) Ayam Merah Pedas
Bahan2 :
- 4 ketul ayam sederhana besar
- 3 sb pes cili
- 1 sb pes bawang
- 3 sb air asam jawa
- Garam & Gula secukupnya
- Air secukupnya
Cara2 :
-
Panaskan sedikit minyak ke dalam kuali. Tumis pes bawang & pes cili sehingga cili masak. Masukkan air, garam & gula secukupnya. Kacau sebati. Masukkan ayam & kacau sebentar. Tutup kuali & pastikan sehingga ayam masak @ kuah mendidih. Masukkan air asam jawa. Kacau & rasa kuah. Tambahkan perasa jika perlu. Tunggu sehingga mendidih & boleh dihidang untuk makan tengahari @ malam.
p/s : pes bawang @ pes cili boleh tgk resepi di bahagian 'categories'.
0 comments:
Post a Comment