Salam Kasih Dariku ;

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Terima Kasih byk2... Thanx a lot... Arigato... Gambsahabnida... sbb sudi singgah & belek2 dapurku ini. TERIMA KASIH & SELAMAT MENCUBE kepada yang sudi ingin mencube resepi2 yang ada di sini. Saya budak baru belajar. Hehehe... Mula ghairah & bersemangat dgn ape jua masakan sejak bergelar isteri & jadi surirumah. Sejak itu, setiap hari dok belek majalah2 resepi, internet & ape jua sumber utk mencari sesuatu yg menarik untuk dimasak & dijamu buat suami tercinta. Setiap hari jua cuba untuk belajar sesuatu yg baru. Tapi skang, berusaha untuk cube masak best2 sebab dah sibuk dgn kerja... Moga kalian dapat memberikan semangat & sokongan serta pandangan yg berguna buatku... Silalah FOLLOW, COMMENT & VOTE blog saya ini. Terima kasih daun kari... Lain kali dtg la cni lagi... hehe (~_^) Sebarang pandangan, bolehlah email saya di yayang.nasir@gmail.com atau pun YM : yayang2332. terima kasih.



Anda suke blog ini?

Happy Birthday, Sayang! (23.03.2011)

Thursday, March 24, 2011
Happy Birthday, Sayang!

Itulah ucapan pertama yang singgah di telingaku tepat jam 11:30 malam 22.03.2011. Haha! awalnye wish! Ye la... en asben takut tido awal... kang ade yang merajuk kalau x wish. Kalau xdapat present, tp dpt wish pun dah cukup bersyukur. Thanx so much to My Darling Hubby & we've a wonderfull candle light dinner last night. Simple but nice. Terharu plak sbb lepas acara makan2, acara potong kek yg aku buat tu... Hubby siap nyanyi birthday song tuk aku. Ahakss sungguh terharu. Kalau last year, celebrate ngan Mak, Abah & adik2 je... Tp, this year, dgn hubby plak. It's such a great year & aku bersyukur sgt2... Alhamdulillah...

Btw, thanx a lot jugak to all my dear frens yg wish via fb & sms. Penuh wall aku! hehe... kadang2 kan, wp ianya cuma ucapan 2 perkataan tu je yg kite terima dr kawan2, ia ttp bg kesan kat diri kite. Terasa yang sbnrnye kite ni x keseorangan kat JB nih... uhukk....

Dan, terima kasih jugak x terhingga buat Adik2 ku, Ana, Ijul & Pipit & jugak Mak Abah, angah (adik iparku), Mak & Ayah Mertuaku atas ingatan mereka. Love u all...

Well, just a simple candle light dinner last night with My Darling Hubby. Aku masak Nasi Serai, Ayam Panggang Madu & Sup Sifar. Dan jugak Chocolate Cake....hehe sedappp....

(1) Chocolate Cake

Bahan2 :

Bahan A

  • 2 cawan tepung
  • 3/4 cawan serbuk koko (huhu..since serbuk koko xde, aku kene korbankan Hershey's aku..)
  • 2 sk serbuk penaik
  • 2 sk baking soda

Bahan B :

  • 2 cawan gula castor
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 sk esen vanilla

Bahan C:

  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 sk garam, 1 sk Nescafe dicampur ke dalam 1 cawan air panas

Cara2:

  • Ayak bahan A.
  • Pukul semua bahan B lebih kurang 1 stgh minit.
  • Masukkan bahan A & bahan B. Kacau sehingga semuanya sebati.
  • Panaskan & bakar dalam oven 170C selama 45 min.

(2) Nasi Serai

Bahan2 :

  • 1 cawan beras (nak sedap, basmathi la...)
  • 2 cawan air stok ayam (aku guna 1 kuib ayam & 2 cwn air panas)
  • 1 helai daun pandan
  • 2 batang serai
  • 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 1 inci halia (hiris)
  • Sedikit bunga lawang, kayu manis
  • 1 sb marjerin/minyak sapi
  • sedikit garam

Cara2 :

  • Panaskan marjerin/minyak sapi & tumis bawang, bunga lawang, kayu manis & halia hg naik bau.
  • Masukkan serai & daun pandan. Masukkan sekali beras & gaul rata.
  • Masukkan air stok ayam & masak sehingga nasi masak.
  • Sedia dihidang bersama ayam panggang madu & sup sifar :)

(3) Ayam Panggang Madu

Bahan2:

Utk perap ayam :

  • 1 ekor ayam
  • 3 sb marjerin
  • 1 sb madu
  • 2 sb kicap
  • 2 ulas bawang putih (racik halus)
  • 1 inci halia (racik halus)
  • 1 sk lada hitam
  • sedikit garam

Utk sos :

  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb kicap
  • 2 sb air stok ayam (boleh guna kiub pati ayam & campur dgn air)
  • 1 sb madu
  • 1 sk minyak
  • 1 sb tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)

Cara2 :

  • Ayam dibersihkan & tos. Klau lmbt sgt, lap je ngan kitchen towel boleh jugak.
  • Satukan bahan2 utk perap ayam.
  • Campurkan & lumur ke atas ayam & perap selama 1 jam.
  • Panaskan oven 200C. Panggang ayam selama 15 min & kecilkan suhu ke 150C dan terus panggang selama 30 min lagi sehingga ayam masak (tp, smlm aku panggang atas dapur terus sbb xcukup masa...hehe)
  • Utk sos : satukan semua bahan kecuali tepung jagung ke dalam kuali kecil. Kacau hg mendidih. Kecilkan api & masukkan bancuhan tepung jagung & kacau shg sos pekat.
  • Potong ayam & curahkan sos.

(4) Sup Sifar

Bahan2 :

  • Sedikit Bawang Besar (potong dadu)
  • Sedikit Bawang Putih (tumbuk)
  • 1 Batang Kayu Manis
  • 1 Kuntum Bunga Lawang
  • 1 sb rempah sup

Cara2 :

  • Reneh semua bahan dalam separuh air periuk kecik sehingga mendidih.
  • Tutup api & sedia dihidang.

1 comments:

  1. Yayang Nasir * said...:

    sape nak cube, cube la kek cekelat ngan ayam panggan tu ek... mmg sedapp... hubby puji... nasi serai tu pun sedap... since mmg 1st time buat nasi tu, xsangke leh thn gak... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...