Assalamualaikum... lame dah x update masakan2 ek? Bukan ape... bile time malas tu dtg, xrajin la plak nak on my lappy ni... So, makanan tu sume dah abih... tinggal gambo je... hehe
Aritu, teringin la plak nak wat roti. Saje nak try Roti Saj ni. Rase dia macam roti jugak. Kire cam roti arab la. Cume, ade masalah la plak... bile dah sejuk, dia agak keliatan & kekerasan sket. Mungkin sbb aku terlebih uli kut. Yela... uli gune tangan je... Tak bley nak agak... Tunggu nnti aku dah ade breadmaker, rajin la aku wat roti sendiri.... huhuhuu... Takpelah, yg penting, kenyang gak aku makan roti tu...
Oklah, kite tgk ape bhn2 Roti Saj ngan Kuah Kari Ayam Kerisik yg aku wat last week...
(1) Roti Saj
Bahan2 :
- 1 sb yis
- 1 sb gula
- 1 1/2 cwn air suam
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
Cara2 :
-
Campurkan yis, gula, air suam dan garam. Sebatikan lalu masukkan tepung & diuli. Selesai uli, ketepikan 1 jam dan tutup kejap dengan plastik. Uli lagi & ketul2kan kepada beberapa bhgian. Bulat2kan & salut dgn minyak. Pastu terus amik seketul, xyah tunggu doh naik, terus tekan2 dalam pinggan & terus goreng atas kuali leper. Terbalik2kan utk pastikan kedua2 belah masak... Sedia dihidang...
(2) Kari Ayam Kerisik
Bahan2 :
- Ayam sblh
- 3 biji kentang (kupas, belah 4 & rendam)
- 2 biji tomato belah 3 stp biji (aku xletak sbb xdek)
- 1 keping asam gelugor
- 1 liter santan cair
- 250ml pati santan
- 1/2 sb gula melaka @ gula biasa
- 3 sb serbuk kari
- 1 1/2 sb kerisek
- garam secukupnya
- 2 sb cili kisar (pedas ikut suka)
Bahan tumis :
- 3 biji bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 2 tangkai daun kari
- 1 btg kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga (xletak sbb xde)
Bahan kisar halus :
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 1/2 inci halia
Cara2 :
-
Rempah kari bancuh bersama2 bhn kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga naik bau, kemudian masukkan bahan2 kisar halus & rempah kari yg dibancuh tadi. Masak hingga terbit minyak. Masukkan ayam, kentang, pati santan, gaul rata & tutup periuk supaya ayam & kentang empuk. Kemudian, apabila sudah mendidih, masukkan asam gelugor, kerisik, gula & garam secukupnya. Kacau rata. Tuang santan cair & kacau rata. Rasa & tmbh garam jika perlu. Tunggu hingga mendidih & pastikan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato & masak sekejap & boleh dihidang terus.
0 comments:
Post a Comment