Haha! harini nak cite pasal resepi semalam. Ungkep Chicken! Saje je aku campurkan Jawa & English (JAWENG)..hehe Btw, orang jawa je yang tau masak ungkep tu camane. Ok, utk orang yang bukan jawa, let's me explain... hehe Ungkep sama maksud dengap perap la... Tp tutup masakan ayam tu kat atas api. Bagi ayam tu masak. Dengan api yg sederhana. Itu ape yg aku faham jugak la... hehe. Aku sendiri pun orak reti banget ngomong jowo. Marah pakcik aku bile aku xreti cakap. Aku faham... cume, nak balas org cakap tu, kena bina ayat betul2. Kang malu je. Maklumlah, lahir kat kawasan Negeri9. Hurmm... Ade x org buat kelas bahasa jawa? hehe...
Okla. Jom kite tgk resepi2 Ungkep Chicken & Suhun Goreng Tiram utk dinner aku ngan hubby semalam. Licin jugak pinggan hubby. Siap bertambah2 nasi. Maklumlah.... 1st time rase masak ungkep ni. hehe... Utk suhun tu, since xdek sayur dlm fridge & sbb ade sebungkus tinggal, so aku masak je la buat tmbah2 lauk...
(1)Ungkep Chicken
Bahan2 :
- 4 ketul ayam
- 3 batang serai (diketuk)
- 1 keping kecik asam gelugor (xmau byk sgt, nnti masam. time masak, kalau agk2 dah cukup masam, keluarkan asam tu.)
- 2 helai daun salam (kat umah xde, aku blsh gune daun kunyit. sedap gak...hehe)
- 1 sb gula merah/gula biasa
- garam secukupnya
- air secukupnya
Bahan kisar :
- 1 biji bawang besar@5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3/4 inci kunyit hidup
- 1 biji buah keras
- 5 biji cili padi (pedas ikut selera sendiri)
- 1 sk ketumbar (digoreng tnpa minyak dahulu)
- 1 sk jintan kasar (digoreng tnpa minyak dahulu)
- 1 sk jintan halus (digoreng tnpa minyak dahulu)
Cara2 :
- Ayam cuci & toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan serai & daun salam.
- Kacau rata & masukkan ayam.
- Tuang air secukupnya & tutup kuali supaya ayam masak sebati dengan rempah2 & bahan yang digunakan.
- Bila agak2 5 minit (bergantung pd jumlah ketulan ayam), pastikan ayam sudah masak, masukkan asam gelugor, gula & garam.
- Klau dah cukup rasa, boleh angkat & kuah bergantung pada citarasa anda.
p/s : bondeku, betul x resepi anakande ni? hehe...maklumlah, suatu masa dulu, suke makan je kat umah.... ingat2 lupe bahan2nye. Kang tipon mak, maunye bising...haha
(2) Suhun Goreng Tiram
Ni lagi simple. main campak2 je...hehe Sbnrnye, nak masak ni kene kreatif. Ape yg ade kat dapur tu, campur2...campak2...jadik le sedap...hehe
Bahan2 :
- 1 bungkus kecik suhun (xkisah jename ape..hehe)
- 2 batang cili kering (potong kecik2)
- 2 ulas bawang merah (potong halus)
- 1 ulas bawang putih (potong/ketuk je..)
- 2 sb sos tiram
- 1 sb kicap manis kipas udang (guna kicap ape2 pun buley..hehe)
- garam secukupnya
Cara2 :
- Rendam suhun dalam air biasa. agak2 dah lembut, toskan.
- Tumiskan cili kering, bawang merah & putih bersama sos tiram & kicap.
- Masukkan suhun yang telah direndam tadi & masak hingga rata kesemua suhun.
- Kalau xcukup rasa, bubuh sedikit garam. Tp, kalau ikutkan dah cukup masin sebab dah ade sos tiram ngan kicap.
- Taraa...terus hidang. (hehe..smlm, lum sempat hubby balik, dah ngapp sikit...)
0 comments:
Post a Comment