Assalamualaikum... Alhamdulillah... dapat jugak aku update resepi untuk kali ini. Sorry la sbb lately kesihatan tak berapa baik, ditambah pulak kesibukan urusan lain. Masak macam2 jugak, tp xsempat nak snap gambo.
Okla... ni juadah makan malam kelmarin dengan hubby sebenarnya. Honestly, aku tak pernah makan Nasi Ayam Penyet kat mana2 restoran & inilah 1st time buat & rasa. Btw, resepi Nasi Halba Ayam Penyet yang aku buat ni sedap la... terasa rempah ratus kat ayam yang diperap & jugak terasa sedapnya sambal...Sup tu pun sedap...simple but nice...
Ok, jom tengok apa bahan2 dia....
Nasi Halba Ayam Penyet
Bahan2 Ayam :
- 1/2 ekor ayam (rebus dengan air, sedikit garam & sedikit perasa. Simpan air rebusan.)
Bahan kisar :
- Sedikit Jintan Manis - goreng tanpa minyak
- Sedikit Jintan Putih - goreng tanpa minyak
- Sedikit Ketumbar - goreng tanpa minyak
- 1/2 sb serbuk kari
- 1/2 sb serbuk kunyit
- 1 sk serbuk lada putih
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Sedikit garam
- Sedikit air untuk kisar bahan2
- Minyak untuk menggoreng ayam
- Tepung Beras untuk menggoreng ayam
Cara2 (untuk ayam) :
-
Masukkan semua bahan kisar ke dalam pengisar & kisar hingga halus. Lumurkan bahan yang dikisar pada ayam & perap semalaman atau 2 jam supaya bahan perap meresap pada ayam. Setelah itu, panaskan minyak. Lumur ayam yang diperap ke dalam tepung beras & goreng ayam sehingga garing & kekuning-kuningan. Ulang sehingga ketulan ayam habis & ketepikan.
Bahan2 Sambal :
(lebihkan cili jika mahu pedas)- 5 batang cili merah
- 5 batang cili padi
- 5 biji bawang merah, dihiris
- 4 ulas bawang putih, dihiris
- 2 biji tomato, potong 4
- 2 inci belacan
- 2 sb ikan bilis
- Air masak secukupnya (utk mengisar)
- Garam & gula merah/kasar secukupnya
- Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara2 (Untuk Sambal) :
-
Panaskan minyak & goreng satu persatu bahan & ketepikan. Pastikan ikan bilis rangup & bawang2 layu. Setelah sejuk, masukkan semua bahan ke dalam pengisar bersama air masak secukupnya. Kisar hingga halus & masukkan ke dalam periuk & masak bahan2 yang telah dikisar itu. Masukkan gula & garam secukupnya. Masak hingga mendidih & ketepikan.
Bahan2 Sup :
- Lebihan air rebusan ayam
- (Jika tidak cukup, masukkan 1 kiub stok ayam bersama sedikit air)
- Bunga lawang, kayu manis, pelaga secukupnya
- Garam secukupnya
Cara2 (Untuk sup) :
-
Rebus semula lebihan air rebusan ayam bersama bunga lawang, kayu manis & buah pelaga secukupnya. Tambahkan air bersama kiub stok ayam jika tidak cukup. Tambah garam jika perlu. Masak hingga mendidih & ketepikan.
Bahan2 Nasi :
- 2 cawan beras, basuh & toskan (makan berdua untuk 2x...ehehhehe)
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 sk halba
- 1 kiub stok ayam
- Sedikit butter
- Garam secukupnya
- 4 cawan air rebusan ayam
Cara2 (Untuk Nasi) :
-
Panaskan butter dalam periuk nasi. Masukkan bawang, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & kiub stok ayam. Tumis hingga naik bau. Masukkan air rebusan, garam secukupnya & kacau sebentar. Tunggu hingga air mendidih & masukkan beras & halba. Kacau & tutup periuk & masak seperti biasa. Sedia dihidang bersama ayam yang digoreng, sambal & sup. Selamat mencube!
0 comments:
Post a Comment